Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
1/2 szt. -
udka kurczaka
1/2 kg -
cebula
1 szt. -
czosnek
4 ząbki -
papryka czerwona
1 szt. -
papryczka chili
2 szt. -
pomidory
2 szt. -
śmietana 18 proc
2 łyżki -
mąka pszenna
2 łyżki -
rosół
1,5 litra -
olej rzepakowy
do smażenia -
sól
do smaku -
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku -
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
do smaku -
majeranek
do smaku
Sposób przygotowania
Mięso studzę a następnie kroję w kostkę.
W garnku rozgrzewam olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję mięso i smażę przez ok 15 minut. W międzyczasie kroję drobno paprykę, papryczki chili (ja wyjęłam pestki aby było mniej ostre) oraz pomidory w kosteczkę.
Do podsmażonego kurczaka dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki oraz pomidora i zalewam rosołem. W zależności jak chcemy aby było gęste/rzadkie, tyle płynu dolewamy. Duszę pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy papryki będą miękkie. Następnie dodaję śmietanę. W kubeczku mieszam mąkę z rosołem i dodaję do garnka. Doprawiam wg uznania przyprawami. Gotową potrawkę podaję z ryżem, ale makaron też będzie pasował.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się