Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone
1/2 kg woł-wieprz -
brukselka
1/2 kg -
pomidory
3 szt -
cebula
1-2 szt -
bułka czerstwa
-
jajko
3 szt -
żółty ser
15-20 dag -
sól
-
papryka mielona
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
śmietana
1/2 szkl -
olej
-
masło
Przepis i sposób przygotowania Potrawka z brukselką
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.
Na spodzie układamy brukselkę, następnie usmażone kotleciki.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na kotlecikach.
Ser żółty ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną, dodajemy 2 jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Takim sosem polewamy na wierzchu.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)