Potrawka z brukselką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1/2 kg woł-wieprz
  • brukselka

    1/2 kg
  • pomidory

    3 szt
  • cebula

    1-2 szt
  • bułka czerstwa

  • jajka

    3 szt
  • żółty ser

    15-20 dag
  • sól

  • papryka mielona

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • śmietana

    1/2 szkl
  • olej

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę tartą, jajko,przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju, następnie dodajemy do mięsa i wyrabiamy.Formujemy małe kotleciki i smażymy na oleju.
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.
Na spodzie układamy brukselkę, następnie usmażone kotleciki.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na kotlecikach.
Ser żółty ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną, dodajemy 2 jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Takim sosem polewamy na wierzchu.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 02.01.2014 15:53
dobre jedzonko :)
Rybciia 19.09.2013 11:33
smaczna :-)
Katarzyna59 17.06.2013 07:37
fajny przepis
caralajna 09.04.2013 06:51
pyszne danie
jeta72 28.12.2011 16:42
to coś dla mnie :-)
olkaaa 26.12.2011 10:40
jeszcze nie jadłam
iza15 29.11.2011 20:47
pycha
Kopiko1983 21.11.2011 13:34
Jednym słowem: pycha!
Seba 11.11.2011 10:53
super
Chojłówna 09.11.2011 10:33
hmm ciekawe. ale nie wiem czy bym się skusiła bo nie przepadam za brukselką:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat