Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka winno-śliwkowa z boczniakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 700 g
śliwki suszone 1 garść
cebula 2 szt
wino czerwone wytrawne 250 ml
Tymianek suszony Prymat 1 szczypta
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
mąka 1 łyżka
olej 1 łyżka
masło 4 łyżki
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka winno-śliwkowa z boczniakami

Śliwki zalałem winem i odstawiłem. Boczniaki przepłukałem, wysuszyłem, pokroiłem w dość szerokie podłużne paski. Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzałem olej i masło, wrzuciłem pokrojona cebulę, smażyłem na średnim ogniu ok. 3-4 minuty, cały czas ją mieszałem. Dodałem pokrojone boczniaki, smażyłem do czasu, aż wyparował powstały płyn. Dodałem śliwki razem z winem, tymianek, rozmaryn. Dusiłem na małym ogniu około 20 minut. Kiedy wyparowała połowa wina, doprawiłem solą i pieprzem, dodałem mąkę. Mieszając bardzo dokładnie, dusiłem potrawkę jeszcze 3-4 minuty.
Podałem gorącą z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak