Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowiec
Wszystko zagotować, do rozpuszczenia składników i wystudzić.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku. Następnie wlać powoli wystudzoną masę kakową, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Przelać do formy o rozm. 20x36cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok. 45 min.
Po wystudzeniu, wyjąć i przekroić ciasto na 2 blaty.
Masa serowa:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce ser cały czas mieszając.
Masa śmietanowa:
Do miski wlać śmietanę, cukier, śmietan-fixy. Wszystko ubić na sztywno.
Przełożenie:
Ciasto-dżem-masa serowa-ciasto-dżem-masa śmietanowa-starta czekolada