Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto czekoladowe

woda 1/2 szklanka
cukier 3/4 szklanka
olej 3/4 szklanka
kakao typ DecoMoreo 5 łyżka

c.d ciasta czekoladowego

jaja 5
cukier 1/2 szklanka
mąka pszenna 1 i1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Masa serowa

ser, mój ulubiony z Wielunia 450 gram
masło lub margaryna 200 gram
cukier waniliowy 2 łyżka
cukier puder 2 łyżka

Masa śmietanowa

śmietana 30% 400 gram
cukier 1 łyżka
śmietan fix 2 sztuki

Dodatkowo

dżem porzeckowy 280 gram
czkolada 1/3 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowiec

Ciasto czekoladowe:
Wszystko zagotować, do rozpuszczenia składników i wystudzić.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku. Następnie wlać powoli wystudzoną masę kakową, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Przelać do formy o rozm. 20x36cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok. 45 min.
Po wystudzeniu, wyjąć i przekroić ciasto na 2 blaty.

Masa serowa:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce ser cały czas mieszając.

Masa śmietanowa:
Do miski wlać śmietanę, cukier, śmietan-fixy. Wszystko ubić na sztywno.

Przełożenie:
Ciasto-dżem-masa serowa-ciasto-dżem-masa śmietanowa-starta czekolada

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak