Pory zapiekane w czerwonym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    80 dag
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • pomidory w puszce

    1/2 puszki
  • ser żółty

    25 dag
  • mięta

    kilka listków
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pory oczyścić,przepołowić i umyć.Do naczynia wlać 1 1/2 litra wody,doprowadzić do wrzenia,dodać kostkę rosołową i pory,gotować 20minut.Pory wyjąć,pokroić na kawałki,wywar zostawić.Pomidory przetrzeć włożyć do rondelka,dodać 1/2 szklanki wywaru z gotowania ,doprowadzić do wrzenia.Żółty ser zetrzeć na tarce.Mąkę rozprowadzić z odrobiną zimnej wody dodać sosu pomidorowego,wymieszać , zagotować i zdjąć z ognia.Żółty ser dodać do sosu,wymieszać,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Pory ułożyć w żaroodpornym naczyniu ,polać sosem,posypać miętą i zapiekać 30minut w temperaturze 180C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat