Pory zapiekane w boczku na ziemniaczanym puree

Pory zapiekane w boczku na ziemniaczanym puree

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8-10 szt
  • pory

    3 szt
  • masło

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    6-8 plasterków
  • przyprawa uniwersalna

    łyżka
  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pory zapiekane w boczku na ziemniaczanym puree

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy masło i rozgniatamy/ucieramy na gładką, jednolitą masę.

Pory (tylko białe części) kroimy na kawałki ok. 10-12 cm długości i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej przez 15 minut.

Odcedzone pory owijamy plasterkami wędzonego boczku.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i kładziemy warstwę ziemniaczanego puree. Na ziemniakach układamy zawinięte w boczek pory i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na około 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Ela15 13.01.2012 09:03
super
Sarenka 18.01.2011 19:35
Anglicy lubia takie dania ..
eli_555 07.11.2010 22:31
Pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat