Portuguese fish fritters czyli kotleciki rybno ziemniaczane

Portuguese fish fritters czyli kotleciki rybno ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • jajko

    1
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    pół łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • mąka do obtoczenia

  • olej do smażenia

  • ser feta

    100 g
  • jogurt grecki

    3 łyzki
  • czosnek

    4 ząbki
  • ziemniaki

  • filet z dorsza

    500 solone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Portuguese fish fritters czyli kotleciki rybno ziemniaczane foto
Filety z dorsza wkladamy do naczynia z wodą i odstawiamy na kilka godzin(jesli nie mamy solonych-nie musimy czekac tak dlugo) zmieniając wode dwukrotnie.Po tym czasie filety płuczemy,zalewamy ponownie zimną wodą i gotujemy przez ok. 5-10 min.Wodę odlewamy,a rybę rozdrabniamy widelcem lub po prostu czystą dłonią:)

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dobrze ugniatamy.Lekko przestudzone mieszamy z rybą,dodajemy jajko,pietruszke,drobniutko pokrojoną cebulę,gałke muszkatałową i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Portuguese fish fritters czyli kotleciki rybno ziemniaczane foto
Dłonią(czystą rzecz jasna) formujemy kulki wielkosci orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.Na głebokiej patelni rozgrzewamy dosć sporą ilosć oleju i wrzucamy nasze dorszowo-ziemniaczane
kulki,smażymy do czasu aż będą ładnie zrumienione z obu stron.
Usmażone przekłądamy na papier kuchenny w celu odsączenia z tłuszczu.
Krok 3 - Portuguese fish fritters czyli kotleciki rybno ziemniaczane foto
Sos:
Fetę rozdrabniamy,lączymy z jogurtem i przecisniętym czosnkiem(najlepiej zrobić to blenderem)
Krok 4 - Portuguese fish fritters czyli kotleciki rybno ziemniaczane foto
Przepis na te pyszne kulki rybno-ziemniaczane pochodzi z książki "Potatoes- from gnocchi to mash" i jest bardzo znaną portugalską potrawą serwowaną w kazdym zakątku tego kraju.
Również w internecie mozna znalezć sporo przepisów na portuguese fish fritters,które skłądają się z dorsza i ziemniaków-fajnej alternatywy dla piatkowej ryby z ziemniakami albo frytkami:)
Polecam:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KasiaK90 06.02.2013 20:51
pyszniutkie!
Aneta27 06.02.2013 08:30
Polecam bo są smaczne tylko trzeba dobrze sobie doprawić do smaku:)
ao_12 05.02.2013 18:18
ja również nie robiłam z ziemniakami czas spróbowac
wyattearp 05.02.2013 13:36
SMACZNIE WYGLĄDA
babajaga1969 05.02.2013 12:03
pyszne - robiłam czasem mielone z ryby, ale z ziemniakami nie próbowałam, a widzę, że warto wypróbować - smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat