Portobello nadziewane bakłażanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1/2 szt.
  • pomidory krojone z puszki

    1/2 puszki
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • ząbek czosnku

  • mozzarella

    1/2 kulki
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • płatki słodkiej papryki

    1 łyżeczka
  • mix ziół

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • porto

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć cebulkę i czosnek i płatki słodkiej papryki. Bakłażana osolić, odstawić na kilka minut, by puścił soki, po czym opłukać, osuszyć, pokroić na kostkę i wrzucić na patelnię. Gdy wchłonie oliwę i trochę zmięknie dodać pomidory z puszki, wymieszać i przykryć patelnię. Dusić kilka minut.
Kapelusze umyć i osuszyć, wyciąć nóżki (można je pokroić i dodać na patelnię). Posmarować oliwą, delikatnie posolić od wewnątrz i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut.
Gdy bakłażany będą już zupełnie miękkie przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Wyjąć kapelusze z piekarnika i napełnić masą. Wstawić ponownie, zapiekać ok. 15-20 minut. Pod koniec pieczenia posypać startą mozzarellą i piec do jej rozpuszczenia (ok. 2 minuty).
Posypać pietruszką i podawać z ryżem jaśminowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 18.05.2011 17:37
ale uczta!
aguus 01.02.2011 12:06
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat