Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porterowiec - chleb na piwie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo porter 250 g
woda 150 g
drożdże świeże 10 g
mąka pszenna typ 650 600 g
sól 1 czubata lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Porterowiec - chleb na piwie

Kroki postępowania

1

Do misy robota wlać piwo i wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić na 10 godzin (na kuchennym blacie).
Krok 1 - Porterowiec - chleb na piwie foto
2

Następnego dnia rano ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do formy wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać.
Krok 2 - Porterowiec - chleb na piwie foto
3

Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - Porterowiec - chleb na piwie foto
4
Gdy ciasto urośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec około 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25-30 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 4 - Porterowiec - chleb na piwie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 18.05.2016 19:55
Na drożdżach czyli przepis dla mnie :)
Franciszek 18.05.2016 15:48
ciekawe skladniki
msmariusz 18.05.2016 14:59
chlebowo , smacznie
krokus 18.05.2016 13:39
nie jadłam jeszcze takiego chlebka , musi być pycha
Anna169Hosz 18.05.2016 12:19
Bardzo ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak