Przepis i sposób przygotowania na: Pommes duchesse - ziemniaki księżnej.
Pommes duchesse (czyt.pom duszez), uatrakcyjnią każdą potrawę. Popularny mielony natychmiast jest nobilitowany do roli księcia. Polecam ten odświętny sposób podania ziemniaków, które są delikatne, mięciutkie i puszyste. Pommes duchesse, to po prostu pieczone ziemniaczane puree.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.
Przecisnąć przez praskę lub ubić. Dodać masło, jajko i żółtko z ¼ łyżeczki soli. Wymieszać na gładką masę, doprawić gałką i pieprzem. Odstawić do lodówki do ostygnięcia.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Ziemniaczane puree włożyć do rękawa kucharskiego lub szprycy z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskać nieduże rozetki. Jeżeli nie mamy szprycy, bierzemy mocną torebkę foliową, odcinamy róg (możemy wyciąć ząbki) i tak przygotowani wyciskamy rozetki. Ostatecznie możemy formować kopczyki za pomocą 2 łyżeczek, a rowki zrobimy widelcem.
Wszystkie rozetki przepędzlować roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w temp, 200stop.około 15min,aż "duchesse" się zarumieni.