Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki sypkie
1 kg -
jajko
1 szt -
żółtko jajek
1 szt -
masło
2 łyżki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
0,5 łyżeczki -
sól
-
Pieprz biały mielony Prymat
Sposób przygotowania
Pommes duchesse (czyt.pom duszez), uatrakcyjnią każdą potrawę. Popularny mielony natychmiast jest nobilitowany do roli księcia. Polecam ten odświętny sposób podania ziemniaków, które są delikatne, mięciutkie i puszyste. Pommes duchesse, to po prostu pieczone ziemniaczane puree.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.
Przecisnąć przez praskę lub ubić. Dodać masło, jajko i żółtko z ¼ łyżeczki soli. Wymieszać na gładką masę, doprawić gałką i pieprzem. Odstawić do lodówki do ostygnięcia.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Ziemniaczane puree włożyć do rękawa kucharskiego lub szprycy z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskać nieduże rozetki. Jeżeli nie mamy szprycy, bierzemy mocną torebkę foliową, odcinamy róg (możemy wyciąć ząbki) i tak przygotowani wyciskamy rozetki. Ostatecznie możemy formować kopczyki za pomocą 2 łyżeczek, a rowki zrobimy widelcem.
Wszystkie rozetki przepędzlować roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w temp, 200stop.około 15min,aż "duchesse" się zarumieni.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się