Pommes duchesse - ziemniaki księżnej.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki sypkie

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • żółtko

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dobrej kuchni dodatki są równie ważne jak mięso czy ryby .Powinny być wyśmienite, bo łatwo zepsuć wspaniale przyrządzonego kurczaka czy łososia, rzucając na talerz odcedzone przed chwilą ziemniaki.
Pommes duchesse (czyt.pom duszez), uatrakcyjnią każdą potrawę. Popularny mielony natychmiast jest nobilitowany do roli księcia. Polecam ten odświętny sposób podania ziemniaków, które są delikatne, mięciutkie i puszyste. Pommes duchesse, to po prostu pieczone ziemniaczane puree.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.
Przecisnąć przez praskę lub ubić. Dodać masło, jajko i żółtko z ¼ łyżeczki soli. Wymieszać na gładką masę, doprawić gałką i pieprzem. Odstawić do lodówki do ostygnięcia.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Ziemniaczane puree włożyć do rękawa kucharskiego lub szprycy z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskać nieduże rozetki. Jeżeli nie mamy szprycy, bierzemy mocną torebkę foliową, odcinamy róg (możemy wyciąć ząbki) i tak przygotowani wyciskamy rozetki. Ostatecznie możemy formować kopczyki za pomocą 2 łyżeczek, a rowki zrobimy widelcem.
Wszystkie rozetki przepędzlować roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w temp, 200stop.około 15min,aż "duchesse" się zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 28.10.2013 19:23
fajna nazwa
gibli 07.10.2013 22:48
fajnie wyglądają:)
patryska76 07.10.2013 19:47
Robię takie same, pyszne ;-)
Barbara13 07.10.2013 19:38
bardzo fajny przepis,pyszny rodzaj ziemniaczków :)
nutellla 07.10.2013 19:33
fajny przepis
cukiereczek 07.10.2013 17:54
super przepis
Małgorzata9 07.10.2013 17:45
fajny przepis
migotka28 07.10.2013 17:34
jak to smakowicie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat