Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory suszone z oregano i bazylią
Ułożyć na na blaszce, skórką w dół, oprószyć solą, pieprzem.
Suszyć w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 50-60 stopni, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, żeby pomidory wystygły.
Czynność należy powtarzać przynajmniej 6-7 razy.
Pomidory mają zmniejszyć swoją objętość ale pozostać miękkie.
Czosnek obrać, naciąć ząbki, umieścić w wyparzonych i osuszonych dokładnie słoikach.
Ciepłe pomidory układać lużno w słoikach, wsypać oregano, bazylię, tymianek.
Oliwę wlać do małego garnuszka podgrzać (nie zagotować)zalać pomidory.
Zamknąć słoiczki, potrząsnąć kilkakrotni słoikiem żeby oliwa wszędzie doszła.
Odstawić do wychłodzenia, można przechowywać w chłodnej spiżarni około 6 miesięcy.