Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory konserwowe po włosku

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory dojrzałe 3-5 kg
sól do smaku
bazylia świeża średni krzaczek
czosnek do smaku
oregano do smaku
cukier do smaku
oliwa

Porada

Czosnek można posiekać i dodać do pomidorów podczas duszenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory konserwowe po włosku

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w cząstki - przełożyć do garnka, posolić i posłodzić, po czym wymieszać, nakryć i pozostawić na 2-3 godziny, aby pomidory puściły sok. Zagotować całość pod przykryciem, wymieszać z oregano i dusić kilka minut.
W tym czasie przygotować słoiczki i resztę składników. Do słoiczków nakładać cząstki pomidorów i przekładać warstwy listkami bazylii. Na wierzch każdego słoiczka włożyć nieco posiekanego lub wyciśniętego czosnku i wszystko zalać łyżeczką oliwy. Słoiczki zakręcić póki zawartość jest mocno ciepła - wstawić do piekarnika nagrzanego do 130*C i ogrzewać ok. 30 minut. Można też zapasteryzować w tradycyjny sposób/.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.12.2015 22:09
Dla mnie też z pesteczkami ;)
monika141 08.12.2015 12:11
smaczne pomidory
Renataj 07.12.2015 21:33
Smakowity przepis. Uwielbiam wszelkie sosy, pasty, przetwory z pomidorów - koniecznie z pomidorowymi pesteczkami:)
Ania321 07.12.2015 18:57
ciekawy przepis :)
agaK. 07.12.2015 17:40
Później na taki sos do spagetti jest jak znalazł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak