Pomidory faszerowane risi z pesto genovese

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 szt.
  • makaron risi

    1 op.
  • sól

    do smaku
  • masło klarowane

    5 łyżka
  • pesto

    5 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć środki, odwrócić do góry spodami, żeby wyleciały resztki soku. Oprószyć solą i pieprzem wewnątrz.
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć na sicie.
Wymieszać z pesto (w dowolnej ilości – w zależności od upodobań). Napełnić dość ciasno pomidory. Formę żaroodporną wysmarować klarowanym masłem, ułożyć w nim nadziane pomidory i polać każdy łyżką rozpuszczonego masła klarowanego.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekać przez ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eliza135 07.11.2012 09:12
fajne
js28 21.08.2012 21:48
bardzo smaczne :)
halina17 17.08.2012 19:11
smaczne pomidory

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat