Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowe żeberka z fasolą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 900 gram
fasolka 1 szklanka drobnej
przecier pomidorowy 3/4 litry
czosnek 4 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1,5 łyżeczki
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji

Porada

Tak przygotowane żeberka podaje najczęściej do pieczywa. Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowe żeberka z fasolą

Kroki postępowania

1
Fasolkę namaczamy na noc wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy do miękkości.
Krok 1 - Pomidorowe żeberka z fasolą foto
2
Żeberka dzielimy na „zgrabne” porcje. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 2 - Pomidorowe żeberka z fasolą foto
3
Po tym czasie cebule obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną rumienimy na oleju.
Krok 3 - Pomidorowe żeberka z fasolą foto
4
Do zrumienionej dodajemy żeberka i dokładnie obsmażamy do zrumienienia.
Krok 4 - Pomidorowe żeberka z fasolą foto
5
Zrumienione żeberka stopniowo podlewamy przecieram pomidorowym. Naczynie przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu. W miarę jak przecier będzie gęstniał dodajemy jego kolejne porcje.
Gdy mięso jest miękkie, a pomidorowy sos gęsty dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Krok 5 - Pomidorowe żeberka z fasolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 28.01.2015 12:47
pysznie wyglądają :)
pestka 28.01.2015 12:17
pyszny obiad
2milutka 28.01.2015 11:17
świetne danie!
mzap88 28.01.2015 11:05
pięknie to wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak