Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa tarta rustykalna

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
woda 1-2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
masło 120 gram
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

NADZIENIE

jajko 1 sztuka
ser żółty 80 gram
filet z kurczaka 1 mały
pomidor 3 sztuki
oliwki czarne ok 6 sztuk
rozmaryn 2 gałązki
natka pietruszki 1 łyżka siekanej
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku

DODATKOWO

jajko do posmarowania ciasta

Porada

Podaje ją na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa tarta rustykalna

Kroki postępowania

1
NADZIENIE:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z roztrzepanym jajkiem. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i przysmażamy. Pomidory i oliwki kroimy w plasterki.
Krok 1 - Pomidorowa tarta rustykalna  foto
2
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę . Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Pomidorowa tarta rustykalna  foto
3
Gotowe ciasto schładzamy około 40 minut.
Krok 3 - Pomidorowa tarta rustykalna  foto
4
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy przysmażony filet, który posypujemy natką pietruszki.
Krok 4 - Pomidorowa tarta rustykalna  foto
5
Filet przykrywamy plasterkami pomidora. Pomiędzy plasterki pomidora wykładamy pokrojone oliwki. Całość posypujemy świeżymi igiełkami rozmarynu.
Krok 5 - Pomidorowa tarta rustykalna  foto
6
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i podajemy na ciepło.
Krok 6 - Pomidorowa tarta rustykalna  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 06.12.2015 22:52
Fajna tarta i to coś dla mnie, bo nie mam do niej formy (jeszcze;))
Ola1984 06.12.2015 21:27
Zdecydowanie moje smaki :) Uwielbiam :)
Ada-Gaba 06.12.2015 20:03
pięknie wyglada
Wiktoria29 06.12.2015 19:09
smaczna propozycja
halina17 06.12.2015 18:57
Dobra tarta.
Dorota76 06.12.2015 18:18
Można się skusić
Malinka 06.12.2015 17:26
I ładna, i zapewne smaczna!
Ifa 06.12.2015 17:01
Ciekawa prezentacja
gusia1000 06.12.2015 16:02
Dobre jedzenie.
Iwusia 06.12.2015 15:12
smakowicie się zapowiada
Damiano
Damiano 06.12.2015 13:16
fajny przepis
cukiereczek 06.12.2015 13:04
pięknie wygląda tak apetycznie
ilka01 06.12.2015 12:57
super wygląda
Aleksandra/Olcia 06.12.2015 12:51
mniam mniam
adelajda 06.12.2015 12:44
Super tarta :)
dollce 06.12.2015 12:38
wygląda cudownie
atort111
atort111 06.12.2015 10:17
wspaniała potrawa
Habibi 06.12.2015 09:35
wspaniała tarta i piękne zdjęcie :)
Agnieszka-87-25 06.12.2015 09:24
pięknie wyglada
Barbara13 05.12.2015 23:48
Aż ślinka sama cieknie na jej widok

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak