Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa na smażonych pomidorach z makaronem
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w czwórki lub ósemki. Marchewki obrać, umyć pokroić w malutką kostkę.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić masło, włożyć pomidory oraz marchewkę.
Smażyć do powstania gęstej masy pomidorowej.
Zdjąć z gazu, zmiksować blenderem na pół gładki krem.
Do gotowej masy pomidorowej dodać przecier pomidorowy -połączyć.
Całość zalać rosołem, wymieszać, doprawić przyprawą do pomidorów oraz solą i pieprzem wg potrzeby. Gotować razem ok 15 min.
Odlać chochelkę zupy , wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka. W między czasie ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju-odcedzić.
Do talerzy włożyć ugotowany makaron zalać zupą.