Pomidorki w słodkiej zalewie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pierwszy „styk” był niedawno, mega pomidorki, mega zalewa, którą pić można niczym jakiś koktajl. Z podanych składników wyszło 5 słoików 500 ml.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe

    1,2 kilograma
  • ocet 10 %

    3 łyżki
  • cukier

    2,5 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2,5 łyżeczki
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1,25 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do każdego słoika (500 ml) wkładamy pomidorki, pokrojoną w 1 cm kawałki marchewki, dodajemy ocet (1, 1/2 łyżeczki), cukier (1 łyżeczka), sól (1 łyżeczka), natkę pietruszki, ¼ łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.

Całość zalewamy zimną wodą i zakręcamy słoiki. Gotujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Słoiki wyciągamy i układamy nakrętką w dół.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat