Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorki koktajlowe marynowane

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

pomidorki koktajlowe kolorowe
cebula biała
czosnek
papryczka chilli

~ MARYNATA

ocet 10 % 1 część
woda 5 części
cukier kryształ 1 część
sól do smaku
Ziele angielskie całe Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat lub kolorowy
Gorczyca biała cała Prymat
Gorczyca biała cała Prymat czarna
Liść laurowy suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat

Porada

Zamiast rozmarynu do marynaty można dodać liść selera, lubczyk, kminek, chrzan albo ulubione przyprawy i zioła.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorki koktajlowe marynowane

Kroki postępowania

1
Pomidorki umyć i odciąć większą część szypułki - wypełnić spory słoik (1-1,5 litra) pomidorami i wsypać białą i czarną gorczycę po ok. 2/3 łyżeczki.
Krok 1 - Pomidorki koktajlowe marynowane foto
2
Cebulę pokroić w talarki lub piórka i dołożyć do słoika.
Krok 2 - Pomidorki koktajlowe marynowane foto
3
Dodać suche przyprawy, pokrojonym w plasterki ząbek czosnku i całą papryczkę chili.
Krok 3 - Pomidorki koktajlowe marynowane foto
4
Przygotować zalewę z octu i wody w stosunku 1:5, dodać objętościowo tyle samo cukru ile było octu. Marynatę zagotować i posolić do smaku.
Krok 4 - Pomidorki koktajlowe marynowane foto
5
Wrzącą marynatą zalać słoik do pełna, szybko zakręcić szczelną suchą pokrywką i odstawić dnem do góry, aby pokrywką zassała.
Pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia zawartości.
Krok 5 - Pomidorki koktajlowe marynowane foto
6
Słoik ustawić na 2-3 dni w ciemnej szafce kuchennej, w temperaturze pokojowej, a potem wynieść do chłodnej piwnicy lub wstawić do lodówki.

Pomidorki nadają się do jedzenia po kilku tygodniach - najlepiej odczekać minimum miesiąc.
Krok 6 - Pomidorki koktajlowe marynowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 10.10.2015 13:57
Świetny pomysł! Napewno by mi posmakowały ;)
Spoko 26.09.2015 13:11
takie kolorowe aż ślinka leci :-)
ania2610 18.09.2015 13:25
świetnie wyglądają, zimą z pewnością poprawią humor!
Habibi 18.09.2015 13:16
Jak się lubi marynaty, to wątpliwosci mijają bezpowrotnie :)
Habibi 18.09.2015 12:29
Dokładnie tak i u mnie było - wszystkie trzy odmiany z własnego siewu i uprawy :)
paulina2157 18.09.2015 12:28
ciekawa jestem smaku później takich pomidorków, mam ich dużo ale jakoś nie mam odwagi tak zamarynować.
Habibi 18.09.2015 12:28
Czarną gorczycę możesz pominąć i dodać więcej białej. Kolendra jednak zmieni nieco smak. Albo zrób jeden mały słoiczek z kolendrą, a resztę z białą gorczycą. Czarna jest poprostu pikantniejsza od jasnej :)
Róża1 18.09.2015 11:21
ja nie mam gorczycy czarnej , więc chyba dodam kolendry :-)
Róża1 18.09.2015 11:19
wspaniały pomysł , a szczególnie na tegoroczne lato , kiedy pomidorki bardzo obrodziły :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak