Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy śledzik
Papryczki rozciąć - usunąć pestki i pokroić w drobniutką kostkę .
Na każdy filet ułożyć kilka kawałków listków sałaty i kilka kawałeczków papryczki .
Zwinąć tak by z filetów sterczały ,, korony " z sałaty .Spiąć wykałaczkami .Udekorować paskami skórki pomarańczowej otartej z dobrze wyparzonej pomarańczy ( dobrze by było mieć paseczki skórki wysmażonej w cukrze - bardzo cienko krojonej ale akurat mi się skończyła ) .
Ukroić 4 plastry pomarańczy ( ja to robię tak , ze po przekrojeniu odkrawam z każdej połówki po 2 plastry a resztę wyciskam na sok - wcześniej ocieram trochę skórki do dekoracji ) .
Powycinać ozdobnie brzegi plastrów . Ułożyć na nich śledzie .Udekorować natką pietruszki .
W innej wersji można śledzie w środku posmarować odrobiną majonezu zmieszanego z pokrojonym miąższem pomarańczy.
Śledzie stają się dzięki macerowaniu w soku delikatniejsze .A zestawienie z owocowym smakiem i pieprzem zdecydowanie im służy . Zastosowałam do śledzia metodę , której używam przy przyrządzaniu ryb - zamarynowałam go w soku z pomarańczy .Śledź oczywiście nie był surowy .