Pomarańczowy sernik z nutką piernika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    20 dag
  • żółtka

    3 szt
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier puder

    10 dag
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • śmietana gęsta

    1 łyżka

Masa serowa

  • ser biały

    1 kg ( z wiaderka)
  • serek mascarpone

    25 dag
  • cukier

    1 szkl
  • budynie śmietnkowe

    2 szt
  • olej

    100 ml
  • mleko

    100 ml
  • jajko

    7 szt
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2-3 łyżki
  • rodzynki

    2-3 łyżki

Polewa czekoladowa

  • czekolada gorzka

    5 dag
  • czekolada deserowa

    5 dag
  • śmietana 30%

    2 łyżki

Lukier

  • cukier puder

    10 dag
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowy sernik z nutką piernika foto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym kakao, cukrem pudrem i przyprawą do pierników.
Krok 2 - Pomarańczowy sernik z nutką piernika foto
Dodać masło i żółtka, posiekać.
Krok 3 - Pomarańczowy sernik z nutką piernika foto
Połączyć ze śmietaną, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej blaszki o wymiarach 37/24 cm. Nakłuć widelcem i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 4 - Pomarańczowy sernik z nutką piernika foto
Masa serowa
Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić jak na biszkopt. Ser z wiaderka i mascarpone zmiksować z olejem i mlekiem, połączyć z masą jajeczną.
Krok 5 - Pomarańczowy sernik z nutką piernika foto
Następnie dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i budynie, wymieszać.
Krok 6 - Pomarańczowy sernik z nutką piernika foto
Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JulkaTomeczek 28.06.2017 22:24
Pyszny sernik
agnieszka214 28.06.2017 20:48
Już mi slinka cieknie na takie pysznosci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat