Pomarańczowy puszek

Pomarańczowy puszek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    6 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    50 g
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki

Krem

  • mleko 3,2%

    850 ml
  • masło lub margaryna

    250 g
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
  • cukier wanilinowy

    16 g
  • sok pomarańczowy

    3 łyżki
  • dżem owocowy

    400 ml

Poncz

  • woda

    3/4 szklanki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • rum

    2 łyżki

Dekoracja

  • polewa czekoladowa

  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowy puszek foto
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie się lśniąca. Po chwili dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy,zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy.
Krok 2 - Pomarańczowy puszek foto
Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem.Pieczemy około 35 minut w temp 160*c Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta.
Krok 3 - Pomarańczowy puszek foto
Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek,resztę zagotowujemy z cukrami,gotujemy budyń.Studzimy.
Krok 4 - Pomarańczowy puszek foto
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny.Miksujemy na puszysty krem.Składniki ponczu łączymy ze sobą
Krok 5 - Pomarańczowy puszek foto
Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasączamy ponczem smarujemy musem pomarańczowym oraz połową kremu przykrywamy biszkoptem i czynność powtarzamy,przykrywamy znów biszkoptem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce aby stężało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 28.11.2014 15:07
świetne ciacho
Wacław 28.11.2014 10:43
pyszne i apetyczne !!!
Zdzisław 28.11.2014 09:23
takie ciasta to bardzo lubię
anemon 28.11.2014 08:29
Bardzo apetycznie się prezentuje.
gusia1000 28.11.2014 00:32
Znakomite ciasto.
Bernadeta1 27.11.2014 19:53
pysznie wygląda Twoje ciasto
noninka77 27.11.2014 18:43
Piękna prezentacja :)
Skotka 27.11.2014 17:50
Wygląda ślicznie:)
Janina 27.11.2014 17:22
Świetne ciacho;)
Wiktoria29 27.11.2014 16:42
wygląda bardzo smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat