Pomarańczowy kurczak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcza

    2 sztuki
  • kminek

    1/2 łyżeczka
  • imbir świeży

    1 kawałek
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 do smaku
  • kolendra

    1 do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • pałki z kurczaka

    6 sztuk
  • udka z kurczaka

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowy kurczak foto
Kurczaka pałki, udka myję. Osuszam. Wkładam do miski. Dodaję sól, gałkę muszkatołową, imbir pokrojony, Kolendę, kminek, pokrojoną papryczkę chili. Całość mieszam, żeby przyprawy dobrze się rozprowadziły.
Krok 2 - Pomarańczowy kurczak foto
Masło roztapiam w rondelku i dodaję do niego sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Wcześniej ścieram skórkę i dodaję do kurczaka.
Krok 3 - Pomarańczowy kurczak foto
Przekładam go do naczynia żaroodpornego i zalewam sokiem z masłem. Dodaję cząstki drugiej pomarańczy pokrojonej. Wstawiam do piekarnika na 50 minut na 190 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 24.02.2014 00:09
smaczne połączenie
Alex_M 25.03.2013 16:58
fantastyczne miesko!
Rafał10 24.03.2013 20:19
ukochany drób i ukochane owoce!
MAR3STA 23.03.2013 20:27
bardzo apetyczny kurczak
Wiesława1 23.03.2013 19:40
pyszny kurczaczek
ONY_za_kare 23.03.2013 19:01
pyszniutkie mięsko!
Zdzisław 23.03.2013 18:22
smacznie zrobiona potrawa
gosia56 23.03.2013 16:52
kolejna pyszność
arbuzowo 23.03.2013 16:34
Smakuje na pewno obłędnie
Adamorek 23.03.2013 14:14
nie przepadam za owocami z drobiem, ale wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat