Pomarańczowy dżem z dyni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 kg
  • galaretka pomarańczowa

    1
  • Kwas cytrynowy Prymat

    3 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • olejek cytrynowy

    1/2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowy dżem z dyni foto
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ i pestki. Następnie odważamy 1 kg i ścieramy ją na grubych oczkach tarki.
Krok 2 - Pomarańczowy dżem z dyni foto
Następnie smażymy ją w garnku do powstania gęstego puree. Można podczas smażenia podlać odrobiną wody. Gdy dynia zaczyna się rozpadać dodajemy galaretkę, cukier, kwasek cytrynowy i wlewamy olejek. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pomarańczowy dżem z dyni foto
Wszystko smażymy dalej około pół godziny. Po tym czasie gotowy, jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy je i pasteryzujemy około 12-15 minut. Po wyjęciu odwracamy słoiki do góry dnem.
Krok 4 - Pomarańczowy dżem z dyni foto
Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 02.02.2013 10:33
robię identyczny dżem. Mój syn uwielbiam go jako dodatek dla jego kaszki :)
agnieszkalider 01.01.2013 19:21
pycha
Habibi 06.11.2012 19:15
Robię podobnie :) ...zarówno z cukinii, jak i dyni.
jolanta19 06.11.2012 16:00
dobry pomysł
Goya 06.11.2012 15:59
super
Silver Teaspoon 06.11.2012 15:55
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat