Pomarańczowy dżem z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2,5 kg
  • cukier

    40 dag
  • galaretka pomarańczowa

    2 opakowania
  • aromat cytrynowy

    kilka kropel
  • kwasek cytrynowy

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowy dżem z cukinii foto
Cukinię obieramy, wydrążamy z niej środek z pestkami i ścieramy na grubych oczkach tarki. Smażymy ją przez około godzinę aż do miękkości podlewając kubeczkiem wody.
Krok 2 - Pomarańczowy dżem z cukinii foto
Pod koniec smażenia dosypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i blenderujemy na gładką masę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i kolejno dosypujemy galaretkę i kwasek, zagotowujemy. Smażymy około kwadransa, gorący dżem przekładamy do słoiczków. Słoiki odwracamy do góry dnem.
Krok 3 - Pomarańczowy dżem z cukinii foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 28.12.2013 22:01
ciekawy pomysł!!!!!!!!
gosia56 19.09.2012 17:07
super ............chyba zrobię
Anna152 21.08.2012 13:50
super
PaniMISIOWA 18.08.2012 12:39
bardzo oryginalne, jeszcze takiego nie próbowałam
Ewa104 17.08.2012 10:32
Wygląda na smaczny.Chętnie bym skosztowała.
Zdzisław 16.08.2012 22:52
ciekawie i pomysłowo z cukinią
BeataJ 16.08.2012 21:51
ciekawy, cukini na słodko nie próbowałam :)
Sroczka 16.08.2012 21:22
Zjadłabym kromeczkę chleba posmarowaną właśnie takim dżemem.
Beatris 16.08.2012 21:09
W tym roku koniecznie muszę zrobić taki dżem.
parysek10 16.08.2012 20:44
nietypowe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat