Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy biszkopt z musem jabłkowym i porzeczkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czarna porzeczka 300 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 0,5 filiżanki
cukier 0,5 filiżanki
likier pomarańczowy 100 ml
jabłko 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy biszkopt z musem jabłkowym i porzeczkami

Jabłka obieramy, 5 z nich gotujemy do miękkości w wodzie, jedno kroimy w cienkie plasterki.

Przygotowujemy biszkopt wg. przepisu przepis/238564/biszkopt-genuenski-niezawodny.html i po ostudzeniu dzielimy na dwie części, które nasączamy likierem pomarańczowym. Ja nasaczyłam swój wódka pomarańczową znalezioną w Grecji, rozcieńczoną z wodą.

Jabłka blendujemy i dodajemy łyżeczkę żelatyny, energicznie mieszamy, żeby się rozpuściła. Wylewamy na dolna warstwę ciasta i układamy plasterki jabłek, przykrywamy drugą warstwę ciasta na którą wylewamy 300 gram porzeczek zblendowanych na gladka masę, o której dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody- mieszamy do połączenia się składników.

Odstawiamy do lodówki do stężenia górnej warstwy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 08.09.2012 11:09
ciekawe owocowe połączenie :)
agnieszka214 20.08.2012 09:07
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak