Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy biszkopt z musem jabłkowym i porzeczkami
Przygotowujemy biszkopt wg. przepisu przepis/238564/biszkopt-genuenski-niezawodny.html i po ostudzeniu dzielimy na dwie części, które nasączamy likierem pomarańczowym. Ja nasaczyłam swój wódka pomarańczową znalezioną w Grecji, rozcieńczoną z wodą.
Jabłka blendujemy i dodajemy łyżeczkę żelatyny, energicznie mieszamy, żeby się rozpuściła. Wylewamy na dolna warstwę ciasta i układamy plasterki jabłek, przykrywamy drugą warstwę ciasta na którą wylewamy 300 gram porzeczek zblendowanych na gladka masę, o której dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody- mieszamy do połączenia się składników.
Odstawiamy do lodówki do stężenia górnej warstwy.