Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza
mąka 250g
cukier 250g
jajko 4
proszek do pieczenia łyżeczka
margaryna 3/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowiec

Kroki postępowania

1
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną do "białości". Do puszystej już masy dodać sok wyciśnięty z pomarańczy (lub 2). Ubić pianę z białek z dodatkiem soli i dodać do masy. Delikatnie wmieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać.
Krok 1 - Pomarańczowiec foto
2
Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach (w dobrze rozgrzanym piekarniku) na środkowej półce ok. 30 - 35 min.
Krok 2 - Pomarańczowiec foto
3
Idealny do popołudniowej kawki. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Pomarańczowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 07.02.2013 12:03
właśnie zapomniałam ;/
Mysiunia 07.02.2013 12:00
bardzo prosty przepis, a efekt wspaniały - bardzo puszyste ciacho :)
GOSIA18 07.02.2013 09:43
rewelacyjne ciacho, ja bym jeszcze dodała startą skórkę pomarańczy, pycha
Sisterskitchen 07.02.2013 00:06
prosty i szybki, muszę wypróbować
Noruas 06.02.2013 23:33
Świetny przepis :) Prosty i smaczny!
Adamorek 06.02.2013 23:26
ale fajny
Iwka 06.02.2013 23:15
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak