Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe ciasto Kubuś

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
cukier 3 łyż
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyż
mąka pszenna 2 łyż
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta

Masa pomarańczowa

sok marchwiowy 1/2 l
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier 2 łyż
masło 1/2 kostki

Masa śmietankowa

śmietana 30% 200 g
jogurt naturalny 150 g
cukier 2 łyż
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyż
gorąca woda 1/3 szkl

Poncz

woda letnia 1/3 szkl
cytryna 1/3 szt

Ponadto

galaretka pomarańczowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe ciasto Kubuś

Białka ubijamy z solą. Dodajemy żółtka, cukier i pozostałe składniki. Dokładnie ale delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy biszkopt. Odlewamy 3/4 szkl soczku i rozpuszczamy budyń i cukier. Pozostały zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy i stopniową dodajemy zimny budyń. Miksujemy na krem. Masę wykładamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki, aby krem stężał. Śmietanę ubijamy z cukrem. Dodajemy jogurt. Do masy dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na masę budyniową. Ciasto schładzamy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wodzie. Studzimy i tężejąca wylewamy na masę śmietankową. Schładzamy do całkowitego stężenia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 10.10.2015 08:37
smaczne ciasto
ania2610 17.05.2015 17:18
pyszne, delikatne, wprost rozpływające się w ustach!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak