Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 szt
  • mąka tortowa

    2,5 szkl
  • kisiel pomarańczowy

    1 szt
  • maślanka

    1 szklanka
  • cukier trzcinowy

    0,5 szklanki
  • masło

    7 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki ( płaskie)
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • śmietana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach foto
Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier z wanilią, rozpuszczone, przestudzone masło, maślankę.
Krok 2 - Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach foto
Dokładnie zmiksować.
Krok 3 - Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach foto
Do masy jajecznej wsypać mąkę i zmiksować na najmniejszych obrotach.
Krok 4 - Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach foto
W drugiej misce wymieszać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i kisielem.
Krok 5 - Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach foto
Następnie dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.
Krok 6 - Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach foto
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać przesiane kakao i śmietanę, drugą część pozostawić jasną. Do przygotowanych foremek przełożyć ciasto jasne i ciemne napełniając foremki do 2/3 wysokości.
Krok 7 - Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach foto
Następnie ciasto w foremkach zamieszać wykałaczką. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka 20-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 28.06.2017 21:39
jakie dobre babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat