Polski krem borowikowo-pieczarkowy

Polski krem borowikowo-pieczarkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Obok barszczu czerwonego na zakwasie, zupa grzybowa jest najpopularniejszą zupą na polskim stole wigilijnym. Polski krem borowikowo-pieczarkowy to idealny wariant tradycyjnej zupy grzybowej łączący w sobie delikatną, kremową konsystencję i intensywny, grzybowy aromat.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    700 gram
  • borowiki

    200 gram
  • suszone borowiki

    20 gram
  • cebula

    2 sztuki
  • tymianek

    1 opakowanie
  • czosnek suszony

    1 opakowanie
  • woda

    1,5 litra
  • masło 82%

    100 gram
  • wino białe wytrawne

    50 mililitrów
  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
  • bulion warzywny Kucharek

    1 litr

Do smaku:

  • pieprz biały mielony

  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Suszone grzyby umyć, włożyć do garnka z wodą (0,5 l), chwilę moczyć i gotować do miękkości. Grzyby przecedzić, a wywar zredukować o połowę. Przestudzone grzyby włożyć do blendera i z wywarem blendować na gładką pastę. Pieczarki i borowiki podsmażyć na patelni na ładny złoty kolor. W oddzielnym garnku na maśle skarmelizować cebulę, dodać tymianek i czosnek, podlać winem i gotować. Podsmażone grzyby wyłożyć na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu pozostałego ze smażenia. Wlać wodę i dodać bulion warzywny. Gotować do miękkości grzybów, a pod koniec dodać pastę z suszonych grzybów oraz przyprawy. Wszystko zmiksować na gładki krem, dodać masło i ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z gorącym puree ziemniaczanym albo chrupiącą bagietką ziołową.

 

Kucharek radzi:

1. Równie smaczną zupę można uzyskać z suszonych grzybów. Należy je tylko wcześniej namoczyć w wodzie lub mleku. Pozostałą wodę z grzybów warto dodać do zupy.

2. Zupa grzybowa doskonale smakuje z dodatkiem makaronu łazankowego lub typu nitki.

3. Sekret dobrze przyprawionych grzybów tkwi w Przyprawie do potraw Kucharek, która pozwala wydobyć z grzybów głęboki smak.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

03.12.2018 19:50
Dla mnie pyszny.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat