Przepis i sposób przygotowania na: POLSKI BARSZCZYK GRZYBOWY ZE ŚWIEŻYCH GRZYBKÓW
Gdy po powrocie z grzybobrania nie wiesz jakie danie przygotować z zebranych darów natury - sięgnij po przepis na barszcz grzybowy ze świeżymi grzybami. Ta aromatyczna zupa będzie idealna na jesienny czy zimowy obiad, wypełni dom zapachem lasu, a podniebienia zachwyci smakiem. Do przygotowania barszczu grzybowego ze świeżych grzybów najlepiej wykorzystać kilka rodzajów grzybów. Świetnie sprawdzą się tutaj podgrzybki, borowiki czy maślaki, które dodadzą potrawie intensywności. By grzybki nabrały maślanego aromatu - podsmaż je na odrobinie masła z dodatkiem cebulki, a następnie wstaw do garnka i zalej wodą. Barszcz grzybowy ze świeżych grzybów to również jedno z dań wigilijnych podawanych jako jedna z dwunastu potraw podczas świątecznej kolacji.
1. Grzyby dokładnie wypłukać, pokroić drobno, wstawić do garnka zalać wodą i dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok 1 godziny do miękkości.
2. Ziemniaki obrać i całe ugotować osobno.
3. Gdy grzyby będą już miękkie zrobić zacierkę z mąki i wody dodać to do grzybów by lekko zagęścić barszcz, na koniec dodać barszcz, zasmażoną cebulkę i śmietanę. Ziemniaki odcedzić gdy będą miękkie i podawać do barszczu.