Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

POLSKI BARSZCZYK GRZYBOWY ZE ŚWIEŻYCH GRZYBKÓW

4.3
(15)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Czy istnieje bardziej aromatyczna i szlachetna zupa niż barszcz grzybowy ze świeżych grzybów? Jeśli poszukujecie przepisu idealnego - koniecznie zainspirujcie się tym! 

Składniki:

ziemniaki
5-6 sztuk
przyprawa uniwersalna Kucharek
2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
przyprawa do zup
do smaku smaku
woda
5 litrów
cebula podsmażona
2 sztuki
mąka
3 łyżki
śmietana 12%
do zabielenia zupy
żurek
1/2 opakowania
Sklep Prymat
Bulion grzybowy
2 kostki
grzyby świeże
1 kg
Ziele angielskie całe Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: POLSKI BARSZCZYK GRZYBOWY ZE ŚWIEŻYCH GRZYBKÓW

Gdy po powrocie z grzybobrania nie wiesz jakie danie przygotować z zebranych darów natury - sięgnij po przepis na barszcz grzybowy ze świeżymi grzybami. Ta aromatyczna zupa będzie idealna na jesienny czy zimowy obiad, wypełni dom zapachem lasu, a podniebienia zachwyci smakiem. Do przygotowania barszczu grzybowego ze świeżych grzybów najlepiej wykorzystać kilka rodzajów grzybów. Świetnie sprawdzą się tutaj podgrzybki, borowiki czy maślaki, które dodadzą potrawie intensywności. By grzybki nabrały maślanego aromatu - podsmaż je na odrobinie masła z dodatkiem cebulki, a następnie wstaw do garnka i zalej wodą. Barszcz grzybowy ze świeżych grzybów to również jedno z dań wigilijnych podawanych jako jedna z dwunastu potraw podczas świątecznej kolacji. 

1. Grzyby dokładnie wypłukać, pokroić drobno, wstawić do garnka zalać wodą i dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok 1 godziny do miękkości.

2. Ziemniaki obrać i całe ugotować osobno.

3. Gdy grzyby będą już miękkie zrobić zacierkę z mąki i wody dodać to do grzybów by lekko zagęścić barszcz, na koniec dodać barszcz, zasmażoną cebulkę i śmietanę. Ziemniaki odcedzić gdy będą miękkie i podawać do barszczu.

Barszcz grzybowy ze świeżych grzybów to zupa, która zachwyca nie tylko smakiem ale również aromatem. Barszcz grzybowy ze świeżymi grzybami najczęściej podaje się z makaronem, ziemniakami lub uszkami, a dzięki wyborowi dodatków możecie zaserwować tę zupę zarówno na codzienny obiad, jak i Wigilię. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 27.11.2011 21:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak