Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polneta piperka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryk żółta podłużna 3 szt.
jajko 2 szt
sól do smaku
pomidor 1 szt
twaróg 300 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Polneta piperka

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z Macedonii, jest to niezwykle proste danie dobre zarówno na śniadanie jak i na kolacje.

Na początku kruszymy w misce set, wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, radził bym skosztować sera zanim zabierzemy się do pracy, chodzi o to iż może on być sam z siebie dość słony i nie będzie wymagał doprawiania.
Krok 1 - Polneta piperka foto
2
Następnie odcinamy końcówki papryk i wybieramy łyżeczką gniazda nasienne.
Krok 2 - Polneta piperka foto
3
Wydrążone papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym serem.
Krok 3 - Polneta piperka foto
4
Papryki wrzucamy na dość dużą ilość rozgrzanego oleju, smażymy z każdej strony tak by delikatnie je zbrązowić. Pamiętajmy by po smażeniu delikatnie obsączyć papryki papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4 - Polneta piperka foto
5
Tak usmażone papryczki dekorujemy pomidorem oraz "wieczkami" papryki. Moim zdaniem najważniejsze to odpowiednio doprawić farsz a w szczególności zwrócić uwagę by odpowiednio posolić, często sery bywają mało słone za to czasem wręcz przeciwnie.

ŻYCZĘ SMACZNEGO:)
Krok 5 - Polneta piperka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 17.01.2014 18:35
smaczne te papryczki
IwonaDD 15.09.2013 12:44
bardzo fajny przepis, taki niespotykany !
Ewa104 24.08.2013 09:21
Zapowiada się na prawdę smacznie.U nas,tak jak pisze Pyza ser twarogowy nie jest solony,więc pewnie trzeba doprawić.
kate.500 13.08.2013 21:50
pyszne danie
caralajna 12.08.2013 08:40
bardzo ciekawy i fajny przepis! ale nazwa jest myląca, bo polenta to też kasza kukurydziana, nie wiedziałam że słowo to ma więcej znaczeń
Katarina 07.08.2013 17:47
Wygląda bardzo smakowicie ... może kiedyś wypróbuje, można bardzo szybko zrobić pyszną kolację.
Kolorowa 27.07.2013 13:59
mogą być smaczne
Kamil 27.07.2013 12:57
Na 100% robi się to z serem twarogowym, oczywiście że w Polsce nie jest on solony. Rzecz cała jest w tym że niektóre z nich są nieco słonawe w przeciwieństwie do tych w których soli nie czuć. Trzeba więc uważać gdyż ilość dodanej soli jest decydującą sprawą w tej potrawie.
Kasia35 26.07.2013 10:05
ciekawa nazwa :)
SmacznaPyza 25.07.2013 21:54
ser twarogowy w Polsce to ser biały, nie solony. Może w przepisie miał być jakiś inny, coś typu feta, skoro piszesz, że może być wystarczająco słony bez doprawiania
ssylwiaa 25.07.2013 21:20
nie spotkałam się jeszcze z kuchnią macedońską ;)
Noruas 25.07.2013 19:53
bardzo ciekawy, kreatywny pomysł!
Paolcia 25.07.2013 18:11
bardzo fajny przepis :)
cukiereczek 25.07.2013 18:11
super pomysł
Pyszota 25.07.2013 17:52
super przepis
Kulinarna Ja 25.07.2013 17:24
świetny pomysł!!!
artur7 25.07.2013 17:20
super wyglada
Dorota76 25.07.2013 17:07
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak