Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półkruche z jabłkami i galaretką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
cukier puder 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 90 g
śmietana gęsta 3 łyżki
jajko 1
żółtko jajek 2
sól szczypta
jabłka 2 kg
cukier 1-2 łyżki
galaretka brzoskwiniowa

Przepis i sposób przygotowania na: Półkruche z jabłkami i galaretką

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i sól, posiekać. Następnie dodać jajo, żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą i schować na pół godziny do lodówki.
Dużą blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować na spód formy, posypać bułką tartą. Na to wyłożyć jabłka, a następnie rozwałkować mniejszą część.
Piec 45 min w temp 180 st.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i przesmażyć ok 10-15 min. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę, wymieszać.
Lekko przestudzone wkładać na ciasto.

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak