półkruche ciasto ziołowe z pomidorkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    1
  • masło

    100 gram
  • zioła świeże

    3 łyżki rozdrobnionych
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • śmietana kwaśna

    2-3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidorki

    kilkanaście
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - półkruche ciasto ziołowe z pomidorkami foto

Na małą formę 17 cm średnicy. Zioła (bazylia, rozmaryn, tymianek, szałwia) opłukałam i zmieliłam w rozdrabniaczu, wyszły około 3 łyżki. Mąkę przesiałam do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam: sól, zioła, żółtko. kurkumę i śmietanę i zagniotłam ciasto.

Krok 2 - półkruche ciasto ziołowe z pomidorkami foto

Ciasto przełożyłam do formy wysmarowanej olejem. Na ciasto wysypałam cebulę pokrojoną w kostkę, a na sam wierzch pomidorki przekrojone na pół.

Krok 3 - półkruche ciasto ziołowe z pomidorkami foto

Piekłam około 30 minut w 180 stopniach. Udekorowałam bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 04.10.2013 19:17
super pomysł na takie ziołowe ciasto
smerfetka79 30.09.2013 22:18
ale super przepis- same ulubione zapachy:) Na pewno pychotka
marzencia2007 13.07.2013 15:11
wygląda super, musi byc smczne
Agnieszka-87-25 23.04.2013 08:15
uwielbiam takie coś !
ONY_za_kare 08.02.2013 13:09
pyszne! pięknie podane
anemon 27.01.2013 13:46
Cebulę również dałam, tak jak Ty, surową.
anemon 27.01.2013 13:44
Zrobiłam ciato wg Twojego przepisu. Jest bardzo aromatyczne, ładnie pachnące ziołami. Tylko moje ciasto wyszło trochę cieńsze, bo piekłam w formie o średnicy 20 cm, a i jeszcze pominęłam rozmaryn, bo nie miałam. Polecam, bo bardzo smaczne.
Wafelek2601 30.12.2012 00:21
Wygląda super
caralajna 03.12.2012 13:30
tak, cebula jest surowa, to też zmienia jej smak
anemon 03.12.2012 07:16
Podoba mi się Twoje ciasto, pięknie się prezentuje. Cebulę jak rozumię dawałaś surową? Dopytuję, bo to znacznie skraca czas przygotowania, a nigdy tak nie robiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat