Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

półkruche ciasto ziołowe z pomidorkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 1
masło 100 gram
zioła świeże 3 łyżki rozdrobnionych
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
śmietana kwaśna 2-3 łyżki
cebula 1 sztuka
pomidorki kilkanaście
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: półkruche ciasto ziołowe z pomidorkami

Kroki postępowania

1

Na małą formę 17 cm średnicy. Zioła (bazylia, rozmaryn, tymianek, szałwia) opłukałam i zmieliłam w rozdrabniaczu, wyszły około 3 łyżki. Mąkę przesiałam do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam: sól, zioła, żółtko. kurkumę i śmietanę i zagniotłam ciasto.

Krok 1 - półkruche ciasto ziołowe z pomidorkami foto
2

Ciasto przełożyłam do formy wysmarowanej olejem. Na ciasto wysypałam cebulę pokrojoną w kostkę, a na sam wierzch pomidorki przekrojone na pół.

Krok 2 - półkruche ciasto ziołowe z pomidorkami foto
3

Piekłam około 30 minut w 180 stopniach. Udekorowałam bazylią.

Krok 3 - półkruche ciasto ziołowe z pomidorkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 04.10.2013 19:17
super pomysł na takie ziołowe ciasto
smerfetka79 30.09.2013 22:18
ale super przepis- same ulubione zapachy:) Na pewno pychotka
marzencia2007 13.07.2013 15:11
wygląda super, musi byc smczne
Agnieszka-87-25 23.04.2013 08:15
uwielbiam takie coś !
ONY_za_kare 08.02.2013 13:09
pyszne! pięknie podane
anemon 27.01.2013 13:46
Cebulę również dałam, tak jak Ty, surową.
anemon 27.01.2013 13:44
Zrobiłam ciato wg Twojego przepisu. Jest bardzo aromatyczne, ładnie pachnące ziołami. Tylko moje ciasto wyszło trochę cieńsze, bo piekłam w formie o średnicy 20 cm, a i jeszcze pominęłam rozmaryn, bo nie miałam. Polecam, bo bardzo smaczne.
Wafelek2601 30.12.2012 00:21
Wygląda super
caralajna 03.12.2012 13:30
tak, cebula jest surowa, to też zmienia jej smak
anemon 03.12.2012 07:16
Podoba mi się Twoje ciasto, pięknie się prezentuje. Cebulę jak rozumię dawałaś surową? Dopytuję, bo to znacznie skraca czas przygotowania, a nigdy tak nie robiłam.
mirosława4 02.12.2012 21:15
wygląda apetycznie to ciasto z chęcią bym spróbowała :)
RenataZ-et 31.10.2012 22:04
wygląda pysznie
Ada-Gaba 09.10.2012 22:24
bardzo apetyczne
IZABELA29 28.09.2012 09:31
pomidorki koktajlowe są chyba najbardziej fotogeniczne :)
ben-ka 28.09.2012 08:30
Jakie apetyczne!!!
IZABELA29 18.09.2012 09:24
szkoda,że u mnie sezon pomidorowy pomału się kończy
Iwusia 06.09.2012 23:07
wygl?da cudnie
Katarzyna59 06.09.2012 20:35
pycha
Beatris 06.09.2012 09:09
Pięknie wygląda to ciasto. Z chęcią zjadłabym kawałeczek.
Cukiereczek13 06.09.2012 00:15
swietny przepis ;)
malinka18 05.09.2012 21:34
musiało być pyszne...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak