Półkruche babeczki z budyniem malinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • cukier puder

    15 dag
  • żółtko jajek

    2 szt
  • masło

    15 dag
  • śmietana

    3-4 łyżki
  • proszak do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • mleko

    400 ml
  • budyń malinowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Półkruche babeczki z budyniem malinowym foto
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wsypać cukier waniliowy, cukier puder, dodać śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny.
Krok 2 - Półkruche babeczki z budyniem malinowym foto
W międzyczasie z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Ciasto rozwałkować, wykleić foremki, napełnić budyniem.
Krok 3 - Półkruche babeczki z budyniem malinowym foto
Budyń przykryć krążkiem ciasta dociskając brzegi. Ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15.
Krok 4 - Półkruche babeczki z budyniem malinowym foto
Babeczki z budyniem można posypać cukrem pudrem z wanilią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 13.11.2013 07:49
lubię takie babeczki
IlonaAlbertos 03.11.2013 18:07
Genialne babeczki.
olkaaa 22.12.2012 12:23
świetny przepis
Motorek 11.12.2011 12:02
pyszne
Magdalena67 28.11.2011 20:01
Znam takich co za nimi przepadają
Dorota76 28.11.2011 19:46
uwielbiam
ewasylwia 28.11.2011 12:10
pyszności
Jarlin 28.11.2011 11:57
pyszne :)
Iwona51 28.11.2011 10:09
extra
Mysiunia 28.11.2011 08:38
świetnie wyglądają! Na pewno bardzo smaczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat