Polewa kakaowa na ciasto

Polewa kakaowa na ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    15 dkg
  • kakao

    2,5 dkg
  • cukier

    15 dkg
  • mleko

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Polewa kakaowa na ciasto

Kroki postępowania

Krok 1 - Polewa kakaowa na ciasto foto
Do garnka dajemy masło i topimy. Do topniejącego masła dodajemy cukier i kakao oraz mleko. Wszystko na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2 - Polewa kakaowa na ciasto foto
Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Jak polewa zacznie się gotować to zmniejszamy jeszcze ogień i dalej mieszając gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aby polewa zgęstniała.
Krok 3 - Polewa kakaowa na ciasto foto
Ściągamy z ognia i studzimy. Zimną polewę rozprowadzamy po cieście.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

misia53 20.08.2013 00:19
świetna polewa najczęściej taką robię
IZABELA29 19.08.2013 06:39
podstawowy na polewę i dobry
ben-ka 11.08.2013 14:36
lubię takie "swojskie" zawsze sama robię.
olkaaa 31.05.2013 12:30
przydatny przepis
Wafelek2601 17.08.2012 10:10
Super
RenataZ-et 16.08.2012 00:51
fajny deserek
Anna138 15.08.2012 00:31
super
anja3107 14.08.2012 20:30
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat