Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Sezon kurkowy w pełni. Sos w połączeniu z delikatnymi polędwiczkami. Polecamy.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    600 gramów
  • mąka

    1 łyżka
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • kurki

    250 gramów
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki umyłem, usunąłem błony i tłuszcz. Mięso natarłem solą i pieprzem, oprószyłem mąką. Na patelni rozgrzałem połowę masła i na dość dużym ogniu obsmażyłem ze wszystkich stron polędwiczki, tak aby się lekko zrumieniły. Owinąłem folią aluminiową, aby zmiękły. W rondlu rozpuściłem resztę masła, zeszkliłem na nim drobno posiekaną cebulę, dodałem kurki.

Kurki: po przebraniu, starannie je oczyściłem, umyłem, większe pokroiłem na połówki lub ćwiartki.

Po dodaniu kurek, dusiłem na dość dużym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia doprawiłem do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo pokrojonym lubczykiem i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat