Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Sezon kurkowy w pełni. Sos w połączeniu z delikatnymi polędwiczkami. Polecamy.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 600 gramów
mąka 1 łyżka
masło klarowane 3 łyżki
cebula 1 sztuka
kurki 250 gramów
kwaśna śmietana 2 łyżki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
ząbek czosnku 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

Polędwiczki umyłem, usunąłem błony i tłuszcz. Mięso natarłem solą i pieprzem, oprószyłem mąką. Na patelni rozgrzałem połowę masła i na dość dużym ogniu obsmażyłem ze wszystkich stron polędwiczki, tak aby się lekko zrumieniły. Owinąłem folią aluminiową, aby zmiękły. W rondlu rozpuściłem resztę masła, zeszkliłem na nim drobno posiekaną cebulę, dodałem kurki.

Kurki: po przebraniu, starannie je oczyściłem, umyłem, większe pokroiłem na połówki lub ćwiartki.

Po dodaniu kurek, dusiłem na dość dużym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia doprawiłem do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo pokrojonym lubczykiem i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak