Polędwiczki wieprzowe z borowikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    500 g
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • borowiki

    300 g
  • rozmaryn

    3 gałązki
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    8 łyżka
  • biały wermut

    100 (wytrawny)
  • sos worcester

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyj, oprósz solą i pieprzem. Dodaj posiekany czosnek, sos worcestershire i 4 łyżki oliwy. Odłóż mięso do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzej oliwę z marynaty na patelni i smaż polędwiczki z obu stron do momentu, aż będą pięknie zarumienione. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, przelej sos ze smażenia i dolej trochę wody (ok. pół szklanki).

Mięso włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni C ok. 15 min. W międzyczasie rozgrzej na patelni pozostałą oliwę i smaż borowiki. Dodaj masło. Dodaj roztarte igiełki rozmarynu i wermut. Smaż do momentu aż sos będzie dość gęsty i aromatyczny (ok. 15 min.). Posól i popieprz do smaku. Polędwiczki pokrojone w plastry układaj na talerzach na sosie z borowików.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewaa 30.05.2012 21:01
pyszności
Jolanta40 20.11.2011 16:51
jak zwykle piękne i smaczne danie
sloneczko1 07.08.2011 10:52
pycha
polly66 10.07.2011 17:14
apetycznie
kochanyptysiu 04.06.2011 13:56
super
ZEWA 29.05.2011 10:46
ale pyszności
evita0007 22.05.2011 13:12
uwielbiam polędwiczki :-)
Sarenka 20.05.2011 19:02
super
agnieszka214 14.05.2011 17:52
apetycznie wygląda
kate.500 15.04.2011 10:49
wyglądają rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat