Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwiczki wieprzowe
500 g -
czosnek ząbki
3 sztuki -
borowiki
300 g -
rozmaryn
3 gałązki -
masło
1 łyżka -
oliwa
8 łyżka -
biały wermut
100 (wytrawny) -
sos worcester
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Polędwiczki wieprzowe z borowikami
Rozgrzej oliwę z marynaty na patelni i smaż polędwiczki z obu stron do momentu, aż będą pięknie zarumienione. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, przelej sos ze smażenia i dolej trochę wody (ok. pół szklanki).
Mięso włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni C ok. 15 min. W międzyczasie rozgrzej na patelni pozostałą oliwę i smaż borowiki. Dodaj masło. Dodaj roztarte igiełki rozmarynu i wermut. Smaż do momentu aż sos będzie dość gęsty i aromatyczny (ok. 15 min.). Posól i popieprz do smaku. Polędwiczki pokrojone w plastry układaj na talerzach na sosie z borowików.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)