Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe w ziołach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 1,5 kilograma
Musztarda stołowa Prymat 1 łyżka
sól 1 płaska łyżeczka
cebula biała 2 sztuki
Pieprz biały mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
jabłka 4 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w ziołach

Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa: musztardę, pieprz i sól mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.
Mięso myjemy i ewentualnie oczyszczamy z błon i ścięgien, osuszamy i kroimy w poprzeczne plastry. Każdy plaster rozbijamy kantem dłoni - ale nie za mocno bo mięso jest delikatne ;-) Każdy plasterek smarujemy z obu stron marynatą i układamy w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
W rondlu na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy polędwiczki z obu stron posypując roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne. W drugim rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę, dodajemy jabłka i dusimy razem do miękkości - na koniec lekko doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę cebuli z jabłkami, następnie układamy polędwiczki i przykrywamy je pozostałą cebulą. Zapiekamy w piekarniku jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 19.09.2012 22:08
Doskonałe danie! I apetycznie podane.
Roksana1 19.09.2012 20:50
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak