Polędwiczki wieprzowe w sosie

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    600 g
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • wino białe wytrawne

    0,5 szkl
  • śmietana

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 szt
  • korniszony

    3 szt
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki przysmażyć na oliwie z masłem z każdej strony, dodać rozgnieciony czosnek,chwilę smażyć.
Posypać solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać wino i 3 łyżki gorącej wody, wymieszać, zagotować.
Śmietanę, musztardę, żółtko ubić trzepaczką, dodać do sosu i dalej ubijać, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
Zagotować,dodać zioła i pokrojone korniszony.
Przelać do sosjerki.
Polędwiczki podawać polane częścią sosu z frytkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat