Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe w boczku gotuje Piotr Ogiński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Polędwiczki wieprzowe w boczku smażone z jabłkami, z ziemniaczkami, które ugotował Piotr Ogiński z pomocą Dominiki Skoczylas. Danie doprawił majerankiem,  goździkami i przyprawą do ziemniaków. Smaczna  i prosta propozycja na obiad. 

Składniki:

Na danie:

polędwiczki wieprzowe 300 g
boczek wędzony 6-8 plastrów
jabłka 2 szt.
małe ziemniaki 500 g

Przyprawy:

Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 5 szt.
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w boczku gotuje Piotr Ogiński

Polędwiczkę myjemy i osuszamy, ściągamy wszystkie błony i kroimy na kilkunastocentymetrowe (ok. 15 cm) kawałki. Każdy kawałek owijamy w plaster boczku, odkładamy na bok. Jabłka kroimy w ósemki.

Na rozgrzanej patelni* układamy mięso, przyprawiamy rozmarynem suszonym, po ok. 4 minutach obracamy na drugą stronę do podsmażenia. Dodajemy jabłka i goździki, dusimy razem ok. 8-10 min. Gdy wszystko jest gotowe, zdejmujemy z kuchenki.

Ziemniaczki gotujemy bez wody**, ok. 15-20 minut, następnie posypujemy je przyprawą do ziemniaków.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń i sposobów.

 

*Patelnia URA z dwoma uchwytami

**W naczyniu do gotowania bez wody Zepter.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 11.12.2018 22:18
Tak przygotowane polędwiczki na pewno smakują wybornie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak