Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na danie:
-
polędwiczki wieprzowe
300 g -
boczek wędzony
6-8 plastrów -
jabłka
2 szt. -
małe ziemniaki
500 g
Przyprawy:
-
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka -
Goździki całe Prymat
5 szt. -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Polędwiczkę myjemy i osuszamy, ściągamy wszystkie błony i kroimy na kilkunastocentymetrowe (ok. 15 cm) kawałki. Każdy kawałek owijamy w plaster boczku, odkładamy na bok. Jabłka kroimy w ósemki.
Na rozgrzanej patelni* układamy mięso, przyprawiamy rozmarynem suszonym, po ok. 4 minutach obracamy na drugą stronę do podsmażenia. Dodajemy jabłka i goździki, dusimy razem ok. 8-10 min. Gdy wszystko jest gotowe, zdejmujemy z kuchenki.
Ziemniaczki gotujemy bez wody**, ok. 15-20 minut, następnie posypujemy je przyprawą do ziemniaków.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń i sposobów.
*Patelnia URA z dwoma uchwytami
**W naczyniu do gotowania bez wody Zepter.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się