Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w boczku gotuje Piotr Ogiński
Polędwiczkę myjemy i osuszamy, ściągamy wszystkie błony i kroimy na kilkunastocentymetrowe (ok. 15 cm) kawałki. Każdy kawałek owijamy w plaster boczku, odkładamy na bok. Jabłka kroimy w ósemki.
Na rozgrzanej patelni* układamy mięso, przyprawiamy rozmarynem suszonym, po ok. 4 minutach obracamy na drugą stronę do podsmażenia. Dodajemy jabłka i goździki, dusimy razem ok. 8-10 min. Gdy wszystko jest gotowe, zdejmujemy z kuchenki.
Ziemniaczki gotujemy bez wody**, ok. 15-20 minut, następnie posypujemy je przyprawą do ziemniaków.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń i sposobów.
*Patelnia URA z dwoma uchwytami
**W naczyniu do gotowania bez wody Zepter.