polędwiczki wieprzowe po francusku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    50 dkg
  • bulion drobiowy

    1/2 szklanki
  • cherry

    1/2 szklanki
  • sok z pomarańczy

  • skórka z pomarańczy

  • szałwia usiekana

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki myjemy i osuszamy skrapiamy sokiem z cytryny,nacieramy solą i pieprzem i zostawiamy w chłodnym miejscu na kilka minut.Masło stapiamy i zarumieniamy polędwiczki ze wszystkich stron,wlewamy cherry i bulion dodajemy usiekany czosnek i szałwię oraz otartą skórkę pomarańczową doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem 20 min,w trakcie przewracamy mięso na drugą stronę.Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy i przekładamy na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple.Sos przecieramy przez sito i gotujemy.Mąkę dokładnie mieszamy z sokiem z pomarańczy i wlewamy do sosu mieszamy aż sos zgęstnieje doprawiamy do smaku.Mięso kroimy w ukośne plastry i polewamy częścią sosu,pozostały sos podajemy w sosjerce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 21.11.2011 17:26
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat