Polędwiczki wieprzowe po duńsku z duszonymi śliwkami, jabłkami i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczek wieprzowych

    4 sztuki
  • suszonych śliwek bez pestek

    200 g
  • kwaśnych, obranych jabłek

    400 g
  • rodzynek

    50 g
  • śmietany 36%

    200 ml
  • mąki

    2 łyżki
  • oliwy z oliwek

    5 łyżek
  • cukier

    - -
  • sok z cytryny

    - -
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • sól

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry. Każdy plaster lekko rozbić, posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić mięso z obu stron, a następnie wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Śliwki namoczyć i pokroić w cienkie paseczki. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, po czym przełożyć do rondla, w którym obsmażaliśmy mięso i chwilę poddusić. Dodać śliwki, rodzynki i mięso, podlać śmietaną i całość dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i sokiem z cytryny.

Tak przygotowane polędwiczki podawać z młodymi ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (182)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa36 26.09.2012 23:55
super
jolita 07.02.2012 16:28
mniam
jolita 07.02.2012 16:28
mniam
novita26 30.01.2012 17:13
fajne
novita26 30.01.2012 17:13
fajne
jolita 29.01.2012 08:43
mniam
jolita 29.01.2012 08:43
mniam
jolita 29.01.2012 08:43
mniam
anula250 23.01.2012 09:23
Super przepis :)
IrenaM 20.01.2012 11:11
brzmi interesująco, warto spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat