Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wieprzowa 1 szt
bób 200 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
ciasto francuskie 1 małe op

SOS

cebula 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
bulion drobiowy 1 szkl
śmietana kremowa 30% 1 szkl
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
masło klarowane do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i jeszcze ciepły obrać z łupinek. Rozgnieść widelcem lub zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem. W okresie zimowym można sięgnąć po mrożony bób.
Krok 1 - Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim foto
2
Średniej wielkości polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Dokładnie napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę.
Krok 2 - Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim foto
3
Na patelni rozpuścić masło i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 30 min.
Krok 3 - Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim foto
4
W czasie kiedy polędwiczka się piecze można przygotować sos.
Cebulę skroić w kostkę i usmażyć na tym, co pozostało po smażeniu polędwiczki. Zeszklić i oprószyć mąką. Chwilę podsmażyć po czym wlewać po trochę bulion i śmietankę. Przyprawić i dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 4 - Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim foto
5
Polędwiczkę po upieczeniu odłożyć na 10 min i pokroić na plastry. Sos podać razem z polędwiczką i na przykład z ziemniakami. Smacznego :)
Krok 5 - Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.05.2016 11:38
ciekawy przepis
Alex_M 25.05.2016 06:19
ale pomysł! :)
Agnieszka-87-25 17.05.2016 14:50
mniam smaczne
adelajda 17.05.2016 13:27
smaczna propozycja
krokus 17.05.2016 11:45
ale pyszna polędwiczka
Ela427 17.05.2016 10:42
pyszne mięsko
KORAL 17.05.2016 10:40
Świetna polędwiczka...;)
misia123410 17.05.2016 10:08
Jakie pyszności:)
ilka01 17.05.2016 09:50
super pomysł :)
gosia56 17.05.2016 09:38
super polędwiczki ;)
RenataZ-et 17.05.2016 08:04
bardzo apetyczne!
bertpvd 17.05.2016 00:03
pyszne polędwiczki !
Iwusia 16.05.2016 23:55
ale apetyczne danie
halina17 16.05.2016 23:39
Dobra polędwiczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak