Polędwiczka wieprzowa pieczona z czerwoną cebulą i cytryną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczka wieprzowa

    60 dag
  • cytryna

    1,5 szt.
  • sos teriyaki

    1 łyżka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • cebula czerwona

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwiczka wieprzowa pieczona z czerwoną cebulą i cytryną foto
W naczyniu wymieszać sos teriyaki, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz 4 łyżki przyprawy do wieprzowiny, biały pieprz i sól. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dobę.
Krok 2 - Polędwiczka wieprzowa pieczona z czerwoną cebulą i cytryną foto
Mięso wyjąć. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i obłożyć piórkami czerwonej cebuli oraz plastrami cytryny. Naczynie umieścić w rękawie do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 50 minut.
Krok 3 - Polędwiczka wieprzowa pieczona z czerwoną cebulą i cytryną foto
Mięso wyjąć z piekarnika i ostudzić. Delikatnie usunąć cebulę i cytrynę. Przed podaniem pokroić w grube plastry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 29.03.2012 09:43
Ależ apetyczna polędwica- idealna na święta !
pacpaw 01.01.2012 19:03
znakomita
pawel6 11.12.2011 17:50
Super!
MAR3STA 29.11.2011 09:39
dla mnie bomba;)
aguus 17.11.2011 06:42
Musi smakować wyśmienicie:)
Gosia40 14.11.2011 00:10
Mięsko idealne!
Beatris 08.11.2011 12:00
Chude, dobrze przyprawione mięsko zawsze mile widziane.
kasienka23 08.11.2011 09:01
z pewnością pyszne
Anna146 08.11.2011 07:20
aż mi ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat