Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwicy ze strusia
600 g -
oliwy z oliwek
100 ml -
ząbek czasnku
2 szt -
gałązka tymianku
4 szt -
łyżka kaparów
1 szt -
truskawki
160 g -
masło cytrynowe
100 6 -
liść mięty
3 szt -
białe wino
50 ml -
pieprz
3 g
Przepis i sposób przygotowania Polędwica ze strusia z truskawkami w sosie maślano-cytrynowym
W rondelku zagotować białe wino, dodać masło cytrynowe oraz posiekaną świeżą miętę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w plasterki truskawki. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej ze stron stron. Polędwicę ze strusia podawać z sosem truskawkowym, kolorowymi sałatami, grubo mielonym czarnym pieprzem oraz ewentualnie pieczonymi ziemniakami.
Komentarze (2)