Polędwica ze strusia z truskawkami w sosie maślano-cytrynowym

Polędwica ze strusia z truskawkami w sosie maślano-cytrynowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwicy ze strusia

    600 g
  • oliwy z oliwek

    100 ml
  • ząbek czasnku

    2 szt
  • gałązka tymianku

    4 szt
  • łyżka kaparów

    1 szt
  • truskawki

    160 g
  • masło cytrynowe

    100 6
  • liść mięty

    3 szt
  • białe wino

    50 ml
  • pieprz

    3 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Polędwica ze strusia z truskawkami w sosie maślano-cytrynowym

Mięso oczyścić z błon, umyć i przełożyć do płaskiego naczynia. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie obłożyć nimi mięso. Tak samo postąpić z czosnkiem, rozmarynem, roztartymi w moździerzu jagodami jałowca oraz liściem laurowym. Czerwone wino połączyć z syropem i zalać nim mięso. Odstawić do lodówki na około 12 godzin.

W rondelku zagotować białe wino, dodać masło cytrynowe oraz posiekaną świeżą miętę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w plasterki truskawki. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej ze stron stron. Polędwicę ze strusia podawać z sosem truskawkowym, kolorowymi sałatami, grubo mielonym czarnym pieprzem oraz ewentualnie pieczonymi ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

tomek18 16.10.2011 09:23
pyszności
Barbara55 15.11.2010 15:08
szkoda strusia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat