Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z pomidorami suszonymi w sosie
Polędwicę oczyszczam z błony i kroje na plastry 3 cm. Potem rozbijam tłuczkiem przez folię mięso. Każdy kawałek posypuję solą, pieprzem i papryką. Układam po dwa suszone pomidory, dwie kulki sera i listki bazylii na każdym płacie mięsa. Zwijam w rolady. Obkładam plastrem boczku i spinam wykałaczką. Olej wylewam na patelnię, podgrzewam i smażę rolady. Od czasu do czasu obracam je. Długo ich nie smażę bo polędwica to delikatne mięso, około 10-15 minut. Rolady odkładam na talerz. Na tą samą patelnię, wylewam wino i chwilę redukuję. Dodaję 5 pomidorów suszonych, wlewam śmietanę, i chwilę duszę. Potem sos blenduję. Doprawiam, dodaję pomidorki koktajlowe i suszone pokrojone, resztę rolady, i posypuję bazylią. Podaję z domowym chlebem na zakwasie.