Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z pomidorami suszonymi w sosie

2.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Niby nic wielkiego a jakie to dobre. Jako typowy facet uwielbiam jeść, ale też dzielić się z innymi tym co przygotuje. Kilka składników a można zrobić coś pysznego. Rolady z polędwicy z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią w sosie z pomidorów suszonych.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 1 sztuka
pomidory suszone 1 słoik
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.5 łyżeczki
olej rzepakowy 5 łyżek
boczek wędzony 130 gramów
mozzarella kulki 125 gramów
wino białe 125 mililitrów
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
śmietanka 30% 150 mililitrów
papryka mielona 0.5 łyżeczki
bazylia świeża 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z pomidorami suszonymi w sosie

Polędwicę oczyszczam z błony i kroje na plastry 3 cm. Potem rozbijam tłuczkiem przez folię mięso. Każdy kawałek posypuję solą, pieprzem i papryką. Układam po dwa suszone pomidory, dwie kulki sera i listki bazylii na każdym płacie mięsa. Zwijam w rolady. Obkładam plastrem boczku i spinam wykałaczką. Olej wylewam na patelnię, podgrzewam i smażę rolady. Od czasu do czasu obracam je. Długo ich nie smażę bo polędwica to delikatne mięso, około 10-15 minut. Rolady odkładam na talerz. Na tą samą patelnię, wylewam wino i chwilę redukuję. Dodaję 5 pomidorów suszonych, wlewam śmietanę, i chwilę duszę. Potem sos blenduję. Doprawiam, dodaję pomidorki koktajlowe i suszone pokrojone, resztę rolady, i posypuję bazylią. Podaję z domowym chlebem na zakwasie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak