Polędwica z pomidorami suszonymi w sosie

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Niby nic wielkiego a jakie to dobre. Jako typowy facet uwielbiam jeść, ale też dzielić się z innymi tym co przygotuje. Kilka składników a można zrobić coś pysznego. Rolady z polędwicy z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią w sosie z pomidorów suszonych.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    1 sztuka
  • pomidory suszone

    1 słoik
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • boczek wędzony

    130 gramów
  • mozzarella kulki

    125 gramów
  • wino białe

    125 mililitrów
  • pomidorki koktajlowe

    6 sztuk
  • śmietanka 30%

    150 mililitrów
  • papryka mielona

    0.5 łyżeczki
  • bazylia świeża

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę oczyszczam z błony i kroje na plastry 3 cm. Potem rozbijam tłuczkiem przez folię mięso. Każdy kawałek posypuję solą, pieprzem i papryką. Układam po dwa suszone pomidory, dwie kulki sera i listki bazylii na każdym płacie mięsa. Zwijam w rolady. Obkładam plastrem boczku i spinam wykałaczką. Olej wylewam na patelnię, podgrzewam i smażę rolady. Od czasu do czasu obracam je. Długo ich nie smażę bo polędwica to delikatne mięso, około 10-15 minut. Rolady odkładam na talerz. Na tą samą patelnię, wylewam wino i chwilę redukuję. Dodaję 5 pomidorów suszonych, wlewam śmietanę, i chwilę duszę. Potem sos blenduję. Doprawiam, dodaję pomidorki koktajlowe i suszone pokrojone, resztę rolady, i posypuję bazylią. Podaję z domowym chlebem na zakwasie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat