Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwica wieprzowa
450 g -
żurawina
60 g -
ciasto francuskie
1 -
ser gorgonzola
200 g -
ocet balsamiczny
50 ml -
cebula czerwona
1 -
sól
-
pieprz
-
curry
-
jajko
-
woda
4,5 szklanki -
mąka kukurydziana
275 g -
masło
35 g -
sól
1,5 łyżeczki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Rozwijamy ciasto francuskie i nakładamy na nie równomiernie pokruszoną gorgonzolę. Na gorgonzoli układamy polędwicę i zwijamy ciasto, końcówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem a boki sklejamy. Kładziemy na blasze łączeniem się ciasta. Nakłuwamy ciasto i smarujemy je jajkiem. Wierzch możemy przyozdobić jeśli zostanie trochę ciasta francuskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy roladę i odstawiamy na chwilę. w tym czasie wystudzoną polentę kroimy na romby i podpiekamy na patelni z obu stron na złoty kolor.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się