Polędwica z polentą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    450 g
  • żurawina

    60 g
  • ciasto francuskie

    1
  • ser gorgonzola

    200 g
  • ocet balsamiczny

    50 ml
  • cebula czerwona

    1
  • sól

  • pieprz

  • curry

  • jajko

  • woda

    4,5 szklanki
  • mąka kukurydziana

    275 g
  • masło

    35 g
  • sól

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica z polentą foto
Rozpoczynamy od przygotowania polędwicy, długim cienkim nożem nacinamy ją wzdłuż. W powstałą szczelinę na całej długości wkładamy owoce żurawiny. Z wierzchu nacieramy polędwicę solą, pieprzem, curry i polewamy oliwą. Odstawiamy.
Krok 2 - Polędwica z polentą foto
Następnie przygotowujemy polentę. W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę, dodajemy sól i energicznie mieszając wsypujemy powoli kaszkę, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy na małym ogniu 40 minut cały czas mieszając, aż masa zrobi się bardzo gęsta. Wyłączamy gaz i dodajemy masło, mieszamy by dobrze się rozprowadziło. Wykładamy polentę na deskę i formujemy na kwadrat grubości 2 - 3 cm. Czekamy aż ostygnie.
Krok 3 - Polędwica z polentą foto
Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy mięso ze wszystkich stron aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni do wystudzenia.
Rozwijamy ciasto francuskie i nakładamy na nie równomiernie pokruszoną gorgonzolę. Na gorgonzoli układamy polędwicę i zwijamy ciasto, końcówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem a boki sklejamy. Kładziemy na blasze łączeniem się ciasta. Nakłuwamy ciasto i smarujemy je jajkiem. Wierzch możemy przyozdobić jeśli zostanie trochę ciasta francuskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy roladę i odstawiamy na chwilę. w tym czasie wystudzoną polentę kroimy na romby i podpiekamy na patelni z obu stron na złoty kolor.
Krok 4 - Polędwica z polentą foto
Na pozostałym tłuszczu po smażeniu polędwicy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ocet. Gotujemy aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Roladę z polędwicy kroimy na plastry. Układamy je na talerzu, obok nich podsmażoną polentę a po środku polewamy sosem z octu balsamicznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KasiaK90 21.12.2013 21:04
pyszna polędwiczka;)
matesko 20.12.2013 11:19
fajny przepis
Pani Domu 20.12.2013 11:17
świetnie wygląda
Rysia 19.12.2013 21:34
Danie ekstra.
dominikaz 19.12.2013 21:08
super pyszne
Monika10 19.12.2013 21:02
pyszności ślinka cieknie
Anna133 19.12.2013 20:20
nigdy nie robiłam i nie jadłam polenty
Joannasz3190 19.12.2013 19:54
Prezentują się smakowicie :)
Stenka 19.12.2013 19:40
ależ to ładne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat