Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na polędwice z dorsza

  • polędwica z dorsza

    260 g
  • sól

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • cytryna

    1/2 szt
  • oliwa

  • kiełki

Składniki na duszone warzywa

  • seler naciowy

    2 łodygi
  • fenkuł

    1/2 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

  • ocet balsamiczny

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami foto
Przygotowanie duszonych warzyw:
Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Pora, cebulę i selera naciowego kroimy w plasterki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a z połowy bulwy usuwamy twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy do warzyw sos sojowy i musztardę francuską, kapary i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami foto
Przygotowanie polędwicy z dorsza:
Polędwicę z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dwie równe części. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Rybę chowamy do lodówki na 15-20 minut.

Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (można dodać odrobinę oliwy) i smażymy rybę po 5-6 minut z każdej strony.
Krok 3 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami foto
Na drugiej patelni redukujemy ocet balsamiczny do konsystencji syropu.

Na talerzu układamy nasze duszone warzywa. Na warzywach kładziemy usmażoną polędwicę z dorsza, na której układamy kiełki cebuli. Dekorujemy gałązkami kopru włoskiego i sosem z octu balsamicznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 15.04.2015 22:07
Wygląda cudownie
caralajna 14.04.2015 20:42
wygląda świetnie
R'n'G Kitchen 14.04.2015 10:25
Obłędnie podana! Mniam!
iskierka.ag 14.04.2015 10:12
Bardzo ładnie wygląda :)
wyattearp 14.04.2015 10:08
chętnie spróbuję
bertpvd 14.04.2015 09:22
piękna rybka:)
Maridka19 14.04.2015 08:50
Pyszniutkie bardzo :)
Malinka 14.04.2015 08:39
Od samego patrzenia na to smaczne danie człowiek robi się głodny :)
Kuchnia Marty 14.04.2015 08:03
@erym, dziękuję za miłe słowa ale to nie dla mnie :)
Pani Domu 14.04.2015 07:19
pyszny sposób na rybę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat