Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na polędwice z dorsza
-
polędwica z dorsza
260 g -
sól
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
cytryna
1/2 szt -
oliwa
-
kiełki
Składniki na duszone warzywa
-
seler naciowy
2 łodygi -
fenkuł
1/2 szt -
por (biała część)
1 szt -
marchewka
1 szt -
cebula czerwona
1/2 szt -
oliwa
2 łyżki -
sos sojowy
2 łyżki -
Musztarda francuska Prymat
1 łyżeczka -
kapary całe Smak
1 łyżeczka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Dodatkowo
-
ocet balsamiczny
50 ml
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Pora, cebulę i selera naciowego kroimy w plasterki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a z połowy bulwy usuwamy twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy do warzyw sos sojowy i musztardę francuską, kapary i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Polędwicę z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dwie równe części. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Rybę chowamy do lodówki na 15-20 minut.
Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (można dodać odrobinę oliwy) i smażymy rybę po 5-6 minut z każdej strony.

Na talerzu układamy nasze duszone warzywa. Na warzywach kładziemy usmażoną polędwicę z dorsza, na której układamy kiełki cebuli. Dekorujemy gałązkami kopru włoskiego i sosem z octu balsamicznego.
Komentarze (20)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (10)