Polędwica wieprzowa w cieście francuskim.

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    1 szt
  • ciasto francuskie

    1 szt
  • sól, pieprz, zioła prowansalsk

  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Polędwica wieprzowa w cieście francuskim.

Polędwicę umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso obsmażyć z każdej strony na patelni, zdjąć, zawinąć w folię aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa) i odstawić do wystygnięcia.
Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi - przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta lekko przesmarować rozbełtanym jajkiem, położyć na cieście zimną polędwicę i zrolować, boki podłożyć pod spód. Wierzch można udekorować. Ważne, żeby złączenie ciasta znalazło się na spodzie . Teraz naszą zawiniętą w ciasto francuskie polędwicę, wkładamy do lodówki w najzimniejsze miejsce na około 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 oC .Wyjętą z lodówki polędwicę smarujemy pozostałą częścią jajka, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Podczas pieczenia, nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy.
Jako jarzynkę proponuję sałatkę z brokułów, greckiej fety i uprażonego słonecznika. Przepis na sałatkę podam w najbliższym czasie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

halina17 11.09.2016 16:08
Szkoda , że już nie ma Ciebie wśród nas - pyszny przepis.
wiejska-chatka 21.11.2013 08:44
pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje. Muszę to przygotować.
Ada-Gaba 01.10.2013 17:42
prezentuje się bardzo apetycznie
msmors 01.10.2013 12:02
ciekawe danie
joanna30 01.10.2013 10:45
To musi byc pyszne
quatro 01.10.2013 09:24
Super przepis!
Monia 01.10.2013 08:48
Już mam apetyt od rana :D
Barbara777 01.10.2013 08:07
super ta polendwica
Michał2 01.10.2013 08:03
mniam pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat