Polędwica wieprzowa duszona z grzybami w czerwonym winie, podana z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    600 gram
  • grzyby leśne

    12 sztuk
  • masło

    7 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • młotkowany pieprz

    1 łyżeczka
  • wino wytrawne

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę oczyść z błon, umyj, odsącz, posyp pieprzem i solą ● Podsmaż na oliwie 2-3 minuty z każdej strony ● Podlej winem i dorzuć pokrojone grzyby (jeśli są małe, wrzuć je w całości) ● podduś bez przykrycia, aż wino zredukuje się do minimum, a na patelni pozostanie bardzo gesty sos ● na koniec na mięso połóż łyżeczkę masła. Posyp młotkowanym pieprzem.

Podajemy z dyniowym puree i sosem czekoladowym do mięs.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 04.01.2012 08:54
pysznie wyglada
Monika111 26.11.2011 09:37
Wygląda nieziemnsko! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat